Coöperatie Hof van Twente Op Rozen in Azelo

In de Markelose buurtschap Dijkerhoek is dit jaar een initiatief ontstaan om gebruik te kunnen maken van zonnepanelen. Maar in dit geval niet van panelen die zelf aangeschaft worden en op eigen dak gelegd worden, maar die op een groot dak elders liggen. Dit systeem heet ook wel de Postcoderoos. Want mensen die binnen een bepaald postcodegebied wonen, kunnen hieraan meedoen. Het financiële voordeel bestaat er vooral uit dat geen energiebelasting behoeft te worden betaald. Voor GBA reden de nog maar kort geleden opgerichte Coöperatie Hof van Twente Op Rozen te vragen met hun “roadshow” naar De Hoff te komen. Dat gebeurde op 21 september jl. Gezien de volle zaal bleek daar veel belangstelling voor.

Duurzame energie is iets waar veel mensen in deze tijd gebruik van willen maken. Plaatsen van zonnepanelen op eigen dak kan dan een prima middel zijn. Dat is echter niet voor iedereen weggelegd. Want er moet dan wel een dak beschikbaar zijn dat voldoende op de zon gericht is. Bovendien mogen daar dan uiteraard geen belemmeringen voor de zon zijn in de vorm van bijvoorbeeld bomen. Soms is het ook niet toegestaan om zonnepanelen te plaatsen, bijvoorbeeld omdat het een historisch of karakteristiek pand betreft. En wat zeker ook een rol kan spelen: er is toch een behoorlijke investering voor nodig, waarbij de terugverdientijd al snel 8 jaar is.

Aansluiten bij Hof van Twente Op Rozen kent al deze nadelen niet. Want er wordt gebruik gemaakt van een door de coöperatie gehuurd dak. De investering bedraagt maximaal enkele tientjes. En deelnemers lopen verder geen enkel financieel risico. Terwijl van de (financiële) voordelen gebruik kan worden gemaakt.

In de statuten van de coöperatie is het voor bewoners van alle buurtschappen in de gemeente Hof van Twente mogelijk gemaakt deel te nemen. Waarbij voor (groot) Azelo ook rekening is houden met het gebied dat in de gemeenten Borne en Almelo ligt. Alle inwoners van (groot) Azelo komen in aanmerking om er gebruik van te maken, want in dit geval gaat het om de postcodes 7495, 7621, 7625 en 7627.

Goed om te weten: zowel het bestuur als de adviseurs van de coöperatie zijn onbezoldigde vrijwilligers. Zij doen dit puur vanuit hun passie, er is geen enkel commercieel belang. Maar ze doen het wel met heel veel kennis en kunde, zoals de toehoorders bij de informatieavond in De Hoff hebben ervaren.

Op heel veel vragen is hier op de website een antwoord te vinden. En anders kunt u altijd contact opnemen via de e-mail of de telefoon.